Na świecie
Definicja czekolady
Komisja NZ ds. międzynarodowych norm bezpieczeństwa żywności Codex Alimentarius ustaliła na 26. posiedzeniu w Rzymie, że czekolada, by mogła tak być nazwana, musi zawierać 35 proc. kakao. Zezwoliła też na używanie do 5 proc. innych tłuszczów roślinnych, o czym jednak należy zaznaczyć na etykiecie.
UE: niższy VAT później
Komisja Europejska, wobec panujących w niej różnic zdań, odroczyła o kilka tygodni propozycje zmiany listy produktów, które mogłyby korzystać z niższego VAT.
O konkurencyjną Europę
Prezes Nokii Jorma Olilla wezwał na konferencji szefów firm europejskich w Helsinkach przywodców europejskich do podjęcia szybkich działań dla zwiększenia konkurencyjności Europy wobec USA i Azji, bo szanse na to maleją. Na szczycie UE w Lizbonie w 2000 r. uzgodniono reformy mające uczynić z Europy do 2010 r. najbardziej konkurencyjny region...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta