Jak wdrażać HACCP
Unijne wymagania dotyczące żywności i żywienia
Jak wdrażać HACCP
Jakie instytucje prowadzą szkolenia z zakresu HACCP?
W ubiegłym tygodniu na pytania czytelników odpowiadała Halina Turlejska Z INSTYTUTU ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
Prowadzę mały sklep. Nowelizacja wprowadzająca obowiązek HACCP w małych firmach, a konkretnie w sklepach spożywczych, jest dopiero w Sejmie. Ale czy wiadomo już, że wprowadzenie tego systemu będzie obowiązywało także sklepy?
- Zgodnie z obowiązującą ustawą z 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (DzU z 2001 r. nr 63, poz. 634 z późn. zm.) duże i średnie firmy zajmujące się produkcją i obrotem żywnością, a więc nie tylko zakłady produkcyjne, ale także hurtownie, sklepy czy restauracje, mają obowiązek wdrażać system HACCP. Przepis ten ma wejść w życie 1 stycznia 2004 r. Obecnie przygotowana jest już druga z kolei nowelizacja ustawy, zgodnie z którą również małe firmy zostałyby objęte tym obowiązkiem od 1 stycznia 2004 r. Należy podkreślić, że przepis ten mówiłby o wdrażaniu i stosowaniu zasad systemu HACCP, a nie samego systemu. Warto też pamiętać, że nowelizacja ustawy w tym zakresie wynika z wymogów UE odnośnie do ścisłej harmonizacji naszego prawa żywnościowego z dyrektywami Unii. Przepis, o którym mówimy, został już przyjęty ...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta