Drożej o 2,3 proc.
Drożej o 2,3 proc.
O 2,3 proc. wzrosły przez miesiąc ceny żywności. To głównie "zasługa" cukru i wyrobów cukierniczych, których ceny w pierwszej połowie kwietnia były o ponad 15 proc. większe niż na początku marca.
Ruch w górę wynikał z obaw przed podwyżkami po wejściu do Unii i ze wzmożonych zakupów. W górę poszły także ceny mięsa (o 2 proc.), przetworów młynarskich i makaronowych (o 1,7 proc.) oraz pieczywa (o 0,3 proc.). Bardziej zdrożały warzywa i owoce (o 6,2 i 4,7 proc.). W pierwszej połowie kwietnia tańsze było mleko i wyroby mleczne, a także (o 2,3 proc.) - jaja. Ceny innych produktów spożywczych zmieniły się w tym czasie minimalnie . Zmiany na rynku żywności świadczą, że w kwietniu inflacja będzie zapewne większa niż w marcu (1,7 proc.). Analitycy już wcześniej spodziewali się jej wzrostu do około 2,5 - 2,6 proc. w maju i czerwcu. H.B.