Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wurst i piwo, a może i wino

27 czerwca 2005 | Moje Podróże | NP
źródło: Nieznane

NIEMCY Wurst i piwo, a może i wino Prawdziwie niemiecką specjalnością są kiełbasy. Jest ich półtora tysiąca rodzajów

Rzut oka na jakąkolwiek kartę w dowolnej niemieckiej restauracji pozwala się zorientować, że niemiecka kuchnia jest ciężka i tłusta, królują w niej proste dania mięsne, zwłaszcza wieprzowina i nieodłączne ziemniaki.

Jedynie wiosną, przez kilka tygodni, Niemcy objadają się szparagami. Na co dzień jednak przygotowują sprawdzone sznycle, kotlety i pieczenie nieróżniące się niczym od podobnych potraw w Polsce. Każdy region ma jednak swój specjał. Na północy jest nim Matjestopf, świeży solony śledź z cebulką i śmietanką. W Hamburgu można się uraczyć potrawą o nazwie Labskau - jest to ryba, często śledź, duszony z kawałkami wołowiny i podawany ze smażonym jajkiem oraz oczywiście, ziemniakami. W...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3569

Spis treści
Zamów abonament