Wurst i piwo, a może i wino
Rzut oka na jakąkolwiek kartę w dowolnej niemieckiej restauracji pozwala się zorientować, że niemiecka kuchnia jest ciężka i tłusta, królują w niej proste dania mięsne, zwłaszcza wieprzowina i nieodłączne ziemniaki.
Jedynie wiosną, przez kilka tygodni, Niemcy objadają się szparagami. Na co dzień jednak przygotowują sprawdzone sznycle, kotlety i pieczenie nieróżniące się niczym od podobnych potraw w Polsce. Każdy region ma jednak swój specjał. Na północy jest nim Matjestopf, świeży solony śledź z cebulką i śmietanką. W Hamburgu można się uraczyć potrawą o nazwie Labskau - jest to ryba, często śledź, duszony z kawałkami wołowiny i podawany ze smażonym jajkiem oraz oczywiście, ziemniakami. W...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta