Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Byczy ogon duszony z marchewką

27 czerwca 2005 | Moje Podróże | NE
źródło: Nieznane

HISZPANIA Byczy ogon duszony z marchewką Sławne dojrzewające szynki wędzone są w zimnym dymie

W tym kraju można zjeść znakomicie, ale czy istnieje jedna kuchnia hiszpańska? Inaczej jada się na wybrzeżu, gdzie królują ryby i mariscos, czyli owoce morza, a inaczej na płaskowyżu mesety czy w regionach górskich, słynących z serów, potraw mięsnych i doskonałych szynek.

Prosię krojone talerzem

Niedaleko Walencji leży Albufera, pełna dzikiego ptactwa laguna z polami ryżowymi. Tu właśnie podają najlepszą w Hiszpanii paellę - robioną na poczekaniu na ogromnych patelniach potrawę z ryżu, ryb i kawałków kurczaka z szafranem i karczochami.

Specjalnością Madrytu jest cocido madrilleno, mięso gotowane w jarzynach. Za największą atrakcję kulinarną Kastylii uchodzi cochinillo asado, trzytygodniowe prosię duszone we własnym sosie i opiekane. Musi być tak...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3569

Spis treści
Zamów abonament