Byczy ogon duszony z marchewką
W tym kraju można zjeść znakomicie, ale czy istnieje jedna kuchnia hiszpańska? Inaczej jada się na wybrzeżu, gdzie królują ryby i mariscos, czyli owoce morza, a inaczej na płaskowyżu mesety czy w regionach górskich, słynących z serów, potraw mięsnych i doskonałych szynek.
Prosię krojone talerzemNiedaleko Walencji leży Albufera, pełna dzikiego ptactwa laguna z polami ryżowymi. Tu właśnie podają najlepszą w Hiszpanii paellę - robioną na poczekaniu na ogromnych patelniach potrawę z ryżu, ryb i kawałków kurczaka z szafranem i karczochami.
Specjalnością Madrytu jest cocido madrilleno, mięso gotowane w jarzynach. Za największą atrakcję kulinarną Kastylii uchodzi cochinillo asado, trzytygodniowe prosię duszone we własnym sosie i opiekane. Musi być tak...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta