Polska żywność smakuje nie tylko w Europie
Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) eksport rozwijał się najdynamiczniej w pierwszej połowie 2005 r. Od stycznia do czerwca do krajów unijnych sprzedaliśmy towary za 2,3 mld euro. W analogicznym okresie 2004 r. wartość eksportu do Wspólnoty była o połowę mniejsza.
O tym, że można zdobyć unijny rynek, przekonały się Zakłady Drobiarskie Sadrob z Płocka. - Eksport filetów i mięsa z udek rozpoczęliśmy na przełomie maja i czerwca 2005 r., a do końca roku jego wartość osiągnęła 8,5 - 9,5 proc. naszych obrotów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta