12 kroków do wdrożenia HACCP
Oto kroki, które doprowadzą do objęcia firmy systemem HACCP.
KROK 1. Utwórz zespółTeoretycznie powinno to być kilka osób dobrze przygotowanych i odpowiednio wykwalifikowanych. Jednak w małych, często jednoosobowych firmach nie da się powołać takiego zespołu. Zwykle musi wystarczyć jedna osoba - właściciel lub przeszkolony pracownik, wyposażony w odpowiedni, najlepiej uznany oficjalnie branżowy poradnik (lista takich podręczników jest na stronie www.gis.gov.pl). Przepisy nie zobowiązują, ale rekomendują stosowanie takich poradników.
KROK 2. Opisz produktTo zalecenie przede wszystkim dla producentów. Producent to w tym wypadku nie tylko właściciel fabryki, ale także przydrożnego baru czy choćby sklepu, w którym sprzedaje się kurczaki z rożna lub chrupiące bułeczki z mrożonego ciasta.
Opis powinien zawierać: > skład surowcowy, > skład chemiczny, > rodzaj stosowanej technologii, > cechy mikrobiologiczne i fizykochemiczne, > charakterystykę produktu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta