Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Koktajl z bakteriami

08 lipca 1995 | Nauka i Technika | ZW

W drinkach z wódką, ginem lub whisky mogą kryć się zarazki pochodzące z kostek lodu

Koktajl z bakteriami

Przypominamy: w ubiegłym roku Państwowy Zakład Higieny zarejestrował prawie 40 tys. zatruć pokarmowych, najwięcej w okresie lata, od czerwca do września. Ale faktycznych zatruć i biegunek jest znacznie więcej, niż pokazują oficjalne komunikaty. Do lekarzy trafiają tylko osoby poważniej zatrute. Nikt nie biegnie do nich, jeśli tylko ma bóle brzucha, a tym bardziej z zawrotami głowy czy wymiotami. Czasami objawy są mylące. Nawet medycy nie zawsze kojarzą zatrucia salmonellą z zapaleniem opon mózgowych, zapaleniem stawów czy z pojawiającym się po kilku tygodniach artretyzmem czy ropieniem wątroby.

Potajemne rozmnażanie

Ale bez nerwów. Takie komplikacje, na szczęście, zdarzają się rzadko, tylko u kilku procent chorych z dolegliwościami przewodu pokarmowego. Niewiele jednak trzeba, by dwa tygodnie urlopu w pięknym miejscu, na polskim wybrzeżu czy we Włoszech lub Tunezji zamieniły się koszmar. Zatrucia pokarmowe i biegunki wywołują bakterie (głównie salmonella) , wirusy lub pierwotniaki. Wystarczy zjeść wprzygodnym barze frytki, ryby albo kiełbaskę i poprawić lodami lub ciastkiem z kremem, a nieszczęście gotowe.

Nieprzeliczone kolonie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 525

Spis treści
Zamów abonament