Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zyskowna potrawka z królika

27 marca 2006 | Ekonomia | MF
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

ROLNICTWO Zyskowna potrawka z królika Hodowlą tych zwierząt interesuje się coraz więcej gospodarzy. Można na niej nieźle zarobić, zwłaszcza eksportując. Nic dziwnego, że w ostatnich latach produkcja króliczego mięsa wzrosła przeszło czterokrotnie

- Syn skończył Akademię Rolniczą w Lublinie i jako młody rolnik ubiegał się o pieniądze z unijnych środków na rozwój hodowli. Dostał 50 tys. zł z programu Młody Rolnik - mówi "Rz" Andrzej Piechowski z Markowa koło Łańcuta.

Pan Piechowski od pięciu lat prowadzi z synem Przemysławem hodowlę królików. W ich gospodarstwie jest 100 matek rasy nowozelandzkiej, termondzkiej i kalifornijskiej. Przemysław Piechowski to profesjonalny hodowca. W przyszłości chce mieć 330 matek. Ukończył nawet kurs inseminatora we Francji, gdzie uzyskał stosowny certyfikat.

Coraz więcej wielkich hodowli

Mięsa króliczego produkuje się w Polsce coraz więcej. Jeszcze w 2001 r. ubojnie przerobiły 370 ton, a w 2005 r. było to już ponad 1,6 tysiąca ton. Niemal 80 proc. tego specjału trafia na eksport.

Dochodowa hodowla królików to obecnie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3799

Spis treści
Zamów abonament