Gusty kulinarne zapisane są w ludzkich genach
Dlaczego jedni lubią jeść potrawy przyprawione czosnkiem, podczas gdy inni ich nie cierpią? Dlaczego jedni zawsze zaczynają dzień od wypicia filiżanki małej czarnej, inni zaś kawy nie piją w ogóle? Odpowiedź na te pytania kryje się w strukturze naszych genów. Jak udowodnili naukowcy z Kings College London, w ludzkim DNA zapisana jest informacja o gustach kulinarnych. Nie tyle się więc ich uczymy, jak do tej pory sądzono, ile je dziedziczymy. Właśnie w przypadku czosnku i kawy genetyczna determinacja jest najsilniejsza. Uczeni doszli do tych wniosków na podstawie badań 3 tys. bliźniaczek w wieku od 18 do 79 lat. Okazało się, że siostry jednojajowe najczęściej miały słabość do tych samych potraw. Wiedza na ten temat może pomóc zrozumieć ludzkie nawyki kulinarne. W nowym świetle stawia też kampanie na rzecz zdrowego odżywiania.