Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gusty kulinarne zapisane są w ludzkich genach

24 października 2007 | Nauka | Izabela Redlińska

Dlaczego jedni lubią jeść potrawy przyprawione czosnkiem, podczas gdy inni ich nie cierpią? Dlaczego jedni zawsze zaczynają dzień od wypicia filiżanki małej czarnej, inni zaś kawy nie piją w ogóle? Odpowiedź na te pytania kryje się w strukturze naszych genów. Jak udowodnili naukowcy z Kings College London, w ludzkim DNA zapisana jest informacja o gustach kulinarnych. Nie tyle się więc ich uczymy, jak do tej pory sądzono, ile je dziedziczymy. Właśnie w przypadku czosnku i kawy genetyczna determinacja jest najsilniejsza. Uczeni doszli do tych wniosków na podstawie badań 3 tys. bliźniaczek w wieku od 18 do 79 lat. Okazało się, że siostry jednojajowe najczęściej miały słabość do tych samych potraw. Wiedza na ten temat może pomóc zrozumieć ludzkie nawyki kulinarne. W nowym świetle stawia też kampanie na rzecz zdrowego odżywiania.

Brak okładki

Wydanie: 7846

Spis treści

Pierwsza strona

Ekonomia

40 milionów komórek
Apple: doskonały rok
BHP Billiton uzyskał rekord wydobycia
BP: spadek zysku
Choć małe jest piękne, to duży może więcej
Co obniżka stóp w USA ma wspólnego z przyjęciem euro
Cytat dnia
Czasu coraz mniej
Czechy podzieliły huty
Czy rosyjski węgiel zasypie rynek?
Droższe spaghetti
Eli Lilly zabiera miliony
Exxon liderem w olejach
Fundusz na przejęcia
GUS policzył emigrantów
Garbusy pod młotek
Gazowy oligarcha
Gospodarka rozwija się coraz wolniej
Hiszpania: więcej z podatków
Inwestorzy realizowali zyski
Kalendarium gospodarcze
Komentarz giełdowy
Kontrakty Francji z Marokiem
Krakowskie Balice wreszcie wyszły na swoje
Liczba dnia
Litwa chce rozdzielić sprawy mostu i Ignalina
Małe, na piętrze z balkonem
Mały biznes przegrywa
Mercuria zastąpi J&S
Miliardy na wyjazdy zimowe
Nie wszystko co państwowe na sprzedaż
Niemiecka inflacja
Niezawodna Toyota
Nike przejmuje Umbro
Nowe prognozy zaszkodziły
OPEC zwiększa wydobycie
Operator Play ma 400 salonów
Optymizm wrócił na GPW
Ostra walka o dorsza
PZL Kalisz: części dla Eurocoptera i Pratta
Pakt dla PO
Parlamentarne wybory dodały optymizmu
Pierwsze zmiany w składzie KNF
Polfa Tarchomin idzie do prokuratury
Police podnoszą prognozy
Polscy konsumenci bardziej sceptyczni
Polska przegrała w ETS bój o wyższe dopłaty
Przegrani operatorzy się odwołują
Przyszłość węgla, ale jaka
Płocki zakład musiznaleźć pieniądze
Rosja grozi i łagodzi
Rosną przychody firm reklamy zewnętrznej
Serwis Agory i Google
Spadkobiercy zapominają o majątku w OFE
Subwencje rolne maleją i będą ujawniane
Szczeciński Credit House myśli o giełdzie
TelForceOne kupił sieć Intercom
Telewizja Puls zmienia skórę
Tysiące Polaków mają problem ze spłatą rat
Ukraina: emigrant lepszy od inwestora
Umowa o złożu w Kaszaganie
Unijne dotacje dla przetwórstwa rolnego
Wraca moda na przejęcia spółek internetowych
Zagraniczna ekspansja Hexeline
Zaskakująca oferta STX
Zwykła niekompetencja czy zwyczajna głupota
Łagodniej z Endesą
Łukoil dale w Iranie
„Dziennik” znalazł się pod kreską
„Polska“ dołącza kolekcje
Zamów abonament