Dieta śródziemnomorska chroni przed rakiem
Jedzenie warzyw, stosowanie oliwy z oliwek i unikanie czerwonego mięsa może zmniejszyć ryzyko pojawienia się nowotworu aż o 12 procent
Dotąd naukowcy przekonywali, że słynna dieta śródziemnomorska przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienia chorób serca. Badacze zajęli się nią dokładniej, gdy okazało się, że m.in. Grecy, Francuzi i Hiszpanie znacznie rzadziej umierają z powodu choroby niedokrwiennej serca niż otyli Amerykanie. Obfitująca w ryby, warzywa, owoce i niskotłuszczowe produkty...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta