Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Podchody do prywatyzacji

11 marca 1996 | Ekonomia | DM

Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego Służewiec

Podchody do prywatyzacji

Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego Służewiec od kilku lat stara się sprywatyzować. Na razie wciąż bezskutecznie. W tym roku, jeśli wszystko się uda, być może kupi je inny producent wędlin i wyrobów mięsnych -- firma Pekpol.

Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego Służewiec w Warszawie powstało w 1959 r. i jako samodzielna firma działało do 1970 r. Następnie zostało włączone do Okręgowego Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego. W jego skład -- poza Służewcem -- wchodziły także fabryki na Żeraniu, w Ostrołęce i Mławie. Zgodnie ze strukturą organizacyjną OPPM, Służewiec mógł dostarczać swoje wyroby tylko do dwóch warszawskich dzielnic: Mokotowa i Śródmieścia.

W 1990 r. OPPM podzielono na pięć samodzielnych zakładów: cztery mięsne i transportu. Dyrektor Służewca, Zdzisław Ryfka, mówi, że nastąpiło to w bardzo trudnym okresie dla jego fabryki. -- Byliśmy jedynie przetwórnią mięsną dla OPPM w Warszawie. Nie mieliśmy własnej bazy surowcowej, rzeźni i punktu skupu. Fabryce brakowało też środków obrotowych -- na pierwszą wypłatę dla pracowników musiała pożyczyć pieniądze od innych zakładów. Dyrektor podkreśla, że mimo kłopotów zakład nie miał przestoju w produkcji.

Wychodzenie z dołka

W czasach gospodarki...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 696

Spis treści
Zamów abonament