Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Chili dobre na nadciśnienie

06 sierpnia 2010 | Nauka | ifr PAP

Składnik ostrej papryczki obniża ciśnienie krwi, dlatego dieta bogata w tę przyprawę może pomóc w prewencji nadciśnienia – wynika z chińskich badań opublikowanych w „Cell Metabolism”.

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Chongqing doszli do takich wniosków w efekcie badań na szczurach genetycznie predysponowanych do nadciśnienia. Podawali im karmę z dodatkiem kapsaicyny, odpowiedzialnej za palący smak papryki.

Brak okładki

Wydanie: 8693

Spis treści
Zamów abonament