Smaki starożytności, czyli wino z żywicą
Badania DNA ujawniają, co zawierały antyczne greckie amfory
Amerykański archeolog Brendan Foley z Woods Hole Oceanographic Institution (Massachusetts) bada szlaki handlowe i przepływ towarów w basenie Morza Śródziemnego. W starożytności w tym rejonie rolę dzisiejszych kontenerów pełniły amfory. Brendan Foley przeanalizował 27 artykułów dotyczących tego zagadnienia, których autorzy opisali łącznie 5860 amfor. Z publikacji tych wynika, że w 95 proc. naczynia te służyły do transportu wina i oliwy, często w ilościach masowych, po kilkaset amfor. Podobny obraz wyłania się również ze starożytnych tekstów czy rachunków – dotyczą one głównie handlu winem i oliwą, a także, dużo rzadziej, towarami luksusowymi, takimi jak miód czy pachnidła, przewożonymi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta