Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Smaki starożytności, czyli wino z żywicą

26 października 2011 | Nauka | NatureNews Krzysztof Kowalski afp
W glinianych amforach o pojemności ok. 26 litrów transportowano, niczym w kontenerach, różne towary  po morzach Śródziemnym, Czarnym,  a także w głąb Europy
źródło: AFP
W glinianych amforach o pojemności ok. 26 litrów transportowano, niczym w kontenerach, różne towary po morzach Śródziemnym, Czarnym, a także w głąb Europy

Badania DNA ujawniają, co zawierały antyczne greckie amfory

Amerykański archeolog Brendan Foley z Woods Hole Oceanographic Institution (Massachusetts) bada szlaki handlowe i przepływ towarów w basenie Morza Śródziemnego. W starożytności w tym rejonie rolę dzisiejszych kontenerów pełniły amfory. Brendan Foley przeanalizował 27 artykułów dotyczących tego zagadnienia, których autorzy opisali łącznie 5860 amfor. Z publikacji tych wynika, że w 95 proc. naczynia te służyły do transportu wina i oliwy, często w ilościach masowych, po kilkaset amfor. Podobny obraz wyłania się również ze starożytnych tekstów czy rachunków – dotyczą one głównie handlu winem i oliwą, a także, dużo rzadziej, towarami luksusowymi, takimi jak miód czy pachnidła, przewożonymi...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9066

Wydanie: 9066

Spis treści
Zamów abonament