W drugiej połowie roku tempo wzrostu cen żywności wyhamuje
Krystyna Świetlik z instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Rz: Na światowych giełdach drożeje ziarno. Czy czekają nas podwyżki cen pieczywa i produktów zbożowych?
Krystyna Świetlik: W Polsce możemy mieć do czynienia z mniejszymi zbiorami pszenicy, której uprawy wymarzły w znacznym stopniu na początku roku. Jednak w przypadku zbóż już od dawna o podaży i cenach decyduje nie tylko to, co dzieje się w kraju, ale przede wszystkim sytuacja na rynku globalnym. Tymczasem na świecie nie dzieje się na razie nic, co mogłoby wywołać panikę. Zresztą ceny pieczywa tylko w niewielkim...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta