Wygra najsmaczniejsze i najciekawsze danie z wołowiny
Rozmowa | Albina Teresa Galik-Chojak, dyrektor Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży
Jest pani inicjatorką Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Wołowina na polskim stole". Czemu on służy?
Albina Teresa Galik-Chojak: Współpraca z Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego zainspirowała mnie do wsparcia działań promujących spożycie mięsa wołowego i jego produktów w Polsce. Konkurs ma promować polską wołowinę i zachęcać do jej konsumpcji. Mogą wziąć w nim udział uczniowie techników kształcący się w zawodach: kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik usług gastronomicznych. Pierwsza edycja odbędzie się w październiku.Do konkursu zgłosiły się szkoły z całej Polski.
Uczestnicy wystartują w trzyosobowych drużynach. Konkurs dzieli się na dwie kategorie: praktyczny konkurs kulinarny oraz wiedzy o wołowinie. Uczniowie będą musieli przygotować ciekawe i oryginalne dania z wołowiny oraz rozwiązać...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta