Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szef musi zadbać o to, by zatrudnieni dostali napoje

20 lipca 2012 | Prawo | Katarzyna Wójcik

W upalne dni pracujący w polu powinni mieć co pić

Pracownicy muszą zostać zaopatrzeni w napoje (najczęściej w wodę), kiedy temperatura przekracza 25 stopni Celsjusza na otwartej przestrzeni oraz 28 stopni  na stanowisku pracy w pomieszczeniu. Napoje powinny być udostępnione nieodpłatnie, w ciągu całej zmiany roboczej, w ilości zaspokajającej potrzeby załogi.

Każdej osobie wykonującej prace, przy których można się pobrudzić, na otwartej przestrzeni, w wysokiej temperaturze, pozbawionej dostępu do bieżącej wody, pracodawca musi także  zapewnić  co najmniej 90 l wody dziennie do celów higienicznych.

Dorabiający w wakacje młodociany nie może pracować w pomieszczeniach, w których temperatura powietrza przekracza 30 stopni C, a wilgotność powietrza 65 proc.

Nie ma przeszkód prawnych, żeby pracodawcy skracali czas pracy podczas upałów. W takich sytuacjach pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia.

Wydanie: 9288

Wydanie: 9288

Spis treści
Zamów abonament