Szef musi zadbać o to, by zatrudnieni dostali napoje
W upalne dni pracujący w polu powinni mieć co pić
Pracownicy muszą zostać zaopatrzeni w napoje (najczęściej w wodę), kiedy temperatura przekracza 25 stopni Celsjusza na otwartej przestrzeni oraz 28 stopni na stanowisku pracy w pomieszczeniu. Napoje powinny być udostępnione nieodpłatnie, w ciągu całej zmiany roboczej, w ilości zaspokajającej potrzeby załogi.
Każdej osobie wykonującej prace, przy których można się pobrudzić, na otwartej przestrzeni, w wysokiej temperaturze, pozbawionej dostępu do bieżącej wody, pracodawca musi także zapewnić co najmniej 90 l wody dziennie do celów higienicznych.
Dorabiający w wakacje młodociany nie może pracować w pomieszczeniach, w których temperatura powietrza przekracza 30 stopni C, a wilgotność powietrza 65 proc.
Nie ma przeszkód prawnych, żeby pracodawcy skracali czas pracy podczas upałów. W takich sytuacjach pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia.