Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Koło Bochni winobranie w kożuchu

31 grudnia 2012 | Nauka | DN

W winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni po raz pierwszy zebrano zamarznięte na krzewach winogrona z przeznaczeniem na wino lodowe. Zawierają 40 proc. cukru, przy normie 20 proc. Moszcz będzie fermentował pół roku, a wino czeka 1,5-roczne dojrzewanie.  Wino lodowe to trunek ekskluzywny, ze 100 kg winogron wyciskanych przed rozmarznięciem powstaje  zaledwie 10–15 litrów moszczu. Niewielka ilość wina lodowego z doświadczalnej winnicy UJ trafi do sprzedaży w limitowanej serii w numerowanych butelkach.

Wydanie: 9424

Wydanie: 9424

Spis treści
Zamów abonament