Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szczawiowa po żydowsku

03 sierpnia 2013 | Plus Minus | Wojciech Chmielewski
źródło: Plus Minus

Cztery filiżanki opłukanego szczawiu dokładnie oczyścić z łodyżek (jeżeli tego nie zrobicie, w zupie będą włosy i nikt się nie domyśli, że to włosy szczawiowe: podejrzenie padnie od razu na kucharkę). Poddusić szczaw na 4 łyżkach masła, aż się zeszkli. Dodać 2 litry bulionu z kury i 4 drobno pokrojone ziemniaki. Gotować 45 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksować, dodać sól, pieprz i trochę ostrej czerwonej papryki. Schłodzić, dodać jeszcze trochę soli, sok z jednej cytryny i filiżankę gęstej śmietany. Podawać z plasterkiem cytryny".

Smacznego,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9604

Wydanie: 9604

Zamów abonament