Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Żywność będzie drożeć, ale wolniej

14 października 2013 | Ekonomia | Beata Drewnowska
Pszenica i żyto obniżają poziom cen żywności
źródło: Rzeczpospolita
Pszenica i żyto obniżają poziom cen żywności

Przemysł spożywczy | Długa zima sprawiła, że płacimy dużo więcej za ziemniaki 
i warzywa. Tanie są za to zboża, więc niższe będą ceny chleba i mięsa.

O 2,2 proc. więcej niż przed rokiem zapłacimy za żywność w grudniu 2013 r. – wynika z analizy „Rz" przygotowanej na podstawie prognoz ekonomistów. Produkty spożywcze drożeją, ale wolniej niż przed rokiem. Na koniec 2012 r. ich ceny były o  3,9 proc. wyższe niż w grudniu rok wcześniej.

– Skalę podwyżek będzie ograniczał wciąż relatywnie słaby popyt krajowy i niski wzrost gospodarczy – ocenia Grzegorz Maliszewski, główny ekonomista Banku Millennium.

Tempo wzrostu cen żywności może wyhamować jeszcze bardziej w 2014 roku. Łukasz Tarnawa, główny ekonomista Banku Ochrony Środowiska, zakłada, że średnio pójdą one wówczas w górę o 1,5–2 proc. W tym roku zwiększą się średnio o 2 proc.

Zboża hamują

Oprócz zaciskania pasa wzrost cen żywności ograniczają tanie zboża. W pierwszym tygodniu października br....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9664

Wydanie: 9664

Spis treści

Nieruchomości w Polsce Południowej

Zamów abonament