Quinta do Cume
Porto, fado, Cristiano Ronaldo, Fatima – takie są zwykle pierwsze skojarzenia z Portugalią.
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni
Zostawmy jednak w spokoju pełne smutku, nieszczęśliwe pieśni, nie zajmujmy się szpanerskim piłkarzem, którego muzeum otworzono na jego rodzinnej Maderze, nie pochylajmy się nad fenomenem objawień Matki Bożej trójce dzieci pasących owce. Zatrzymajmy się na chwilę przy porto.
To wzmocnione wino o charakterystycznym waniliowo-korzennym aromacie wytwarzane jest w regionie Douro. Większość przyzwoitego porto jest czerwona, a główny podział wyróżnia porto ruby (starzone w butelkach) i tawny (w beczkach). Ale więcej o porto przy innej okazji. W Douro, które zresztą jest...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta