Słona kara dla przedsiębiorcy za źle oznakowane… słodycze
DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA | Firma, która na etykiecie produktu umieszcza nazwę surowca nieużytego do jego wytworzenia, wprowadza konsumenta w błąd i może być za to ukarana.
Spór dotyczył 10 tys. zł kary nałożonej na spółkę za wprowadzenie do obrotu wyrobów o niewłaściwej jakości handlowej. Konkretnie chodziło o sześć partii wyrobów czekoladowych.
Podejrzane czekolady
Nieprawidłowości wykryto w trakcie kontroli przeprowadzonej w spółce. Kontrolerzy pobrali do oceny prawidłowości oznakowania produktu próbki czekolad – gorzkiej, mlecznej, miętowej, tiramisu i toffi.
Okazało się, że słodkości zostały wadliwe oznakowane. Na opakowaniach w wykazie składników firma umieściła nazwy surowców, których faktycznie nie użyto do produkcji. Organ uznał, że taki sposób oznakowania wyrobu czekoladowego wprowadza konsumenta w błąd co do charakterystyki środka spożywczego, w szczególności co do jego składu.
W tej sytuacji wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wszczął oficjalne postępowanie i wymierzył producentowi czekolad karę.
W uzasadnieniu decyzji podkreślono, że spółka niepoprawnie oznakowała czekolady, podając w wykazie składników masy czekoladowej surowce, które w rzeczywistości nie zostały dodane. Chodziło o tłuszcz roślinny,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta