Molekułą po podniebieniu
O kuchni molekularnej słyszeli chyba wszyscy. I trudno znaleźć szefa kuchni, który się nie oburzy, gdy zostanie posądzony o serwowanie dań molekularnych. A to przecież nie tylko sztuczki, para i zbiór efektownych trików, ale przede wszystkim naukowe podejście do gotowania. Miejsce, w którym fizyka spotyka się z chemią.
W tym tygodniu Polskę odwiedził profesor Hervé This, sławny chemik, jeden z prekursorów kuchni molekularnej. Współpracuje z wieloma sławnymi szefami kuchni, a jego muzą jest legendarny mistrz Pierre Gagnaire. Razem przygotowują nowe dania na podstawie wynalazków i opracowań...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta