Paul Bertrand Crocus L’Atelier
Powiedzmy sobie szczerze – życie smakosza byłoby o wiele nudniejsze, gdyby nie owocna współpraca mistrzów sztuki kulinarnej. Nawet jeśli początkowo wydawało się, że nic z niej nie wyjdzie, jak w przypadku Johna Lea i Williama Perrinsa. Ci brytyjscy chemicy poproszeni o odtworzenie smaku indyjskiego sosu stworzyli coś, co nadawało się tylko do wyrzucenia. Porzucili więc miksturę w piwnicy, by po dwóch (!) latach odkryć, że smakuje wyśmienicie. To był początek sosu Worcestershire. Słynna francuska tarta Tatin narodziła się natomiast w restauracji hotelu prowadzonego przez siostry Stéphanie i Caroline. Ta pierwsza podobno przegotowała jabłka, ale nie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta