Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Paul Bertrand Crocus L’Atelier

26 lutego 2016 | Nauka | Jerzy Mazgaj
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: materiały prasowe
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: materiały prasowe

Powiedzmy sobie szczerze – życie smakosza byłoby o wiele nudniejsze, gdyby nie owocna współpraca mistrzów sztuki kulinarnej. Nawet jeśli początkowo wydawało się, że nic z niej nie wyjdzie, jak w przypadku Johna Lea i Williama Perrinsa. Ci brytyjscy chemicy poproszeni o odtworzenie smaku indyjskiego sosu stworzyli coś, co nadawało się tylko do wyrzucenia. Porzucili więc miksturę w piwnicy, by po dwóch (!) latach odkryć, że smakuje wyśmienicie. To był początek sosu Worcestershire. Słynna francuska tarta Tatin narodziła się natomiast w restauracji hotelu prowadzonego przez siostry Stéphanie i Caroline. Ta pierwsza podobno przegotowała jabłka, ale nie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10380

Wydanie: 10380

Spis treści
Zamów abonament