GMO: nie szkodzi, nie pomaga
Genetycznie modyfikowana żywność jest bezpieczna – wynika z raportu National Academy of Sciences.
Liczący kilkaset stron dokument przygotowała jedna z najpoważniejszych instytucji naukowych USA. Opiera się na analizie ponad 900 publikacji poświęconych wpływowi jedzenia genetycznie zmodyfikowanych roślin na zdrowie człowieka oraz środowisko naturalne, opłacalność upraw i gospodarkę kraju.
Raport National Academy of Sciences, Engeneering and Medicine będzie miał ogromne znaczenie w dyskusji na temat znakowania żywności zawierającej lub pochodzącej z organizmów genetycznie zmodyfikowanych. W kilku stanach USA wprowadzono takie przepisy, jednak wielkie firmy sprzedające nasiona GMO oraz środki ochrony roślin lobbują za tym, aby nie było to obowiązkowe.
Treść...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta