Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

GMO: nie szkodzi, nie pomaga

20 maja 2016 | Nauka | Piotr Kościelniak
Kukurydza to najpopularniejszy po soi gatunek genetycznie zmodyfikowany
źródło: 123RF
Kukurydza to najpopularniejszy po soi gatunek genetycznie zmodyfikowany

Genetycznie modyfikowana żywność jest bezpieczna – wynika 
z raportu National Academy of Sciences.

Liczący kilkaset stron dokument przygotowała jedna z najpoważniejszych instytucji naukowych USA. Opiera się na analizie ponad 900 publikacji poświęconych wpływowi jedzenia genetycznie zmodyfikowanych roślin na zdrowie człowieka oraz środowisko naturalne, opłacalność upraw i gospodarkę kraju.

Raport National Academy of Sciences, Engeneering and Medicine będzie miał ogromne znaczenie w dyskusji na temat znakowania żywności zawierającej lub pochodzącej z organizmów genetycznie zmodyfikowanych. W kilku stanach USA wprowadzono takie przepisy, jednak wielkie firmy sprzedające nasiona GMO oraz środki ochrony roślin lobbują za tym, aby nie było to obowiązkowe.

Treść...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10450

Wydanie: 10450

Spis treści
Zamów abonament