Korzystanie z restauracji bez pozwolenia na jej użytkowanie może sporo kosztować
Jeżeli najemca korzysta z lokalu użytkowego mimo, że właściciel budynku nie załatwił jeszcze formalności końcowych, to czy tego chce, czy nie, musi zapłacić karę.
Powiatowy inspektor nadzoru budowanego przeprowadził planowaną kontrolę w budynku usługowo-apartamentowym. W jej trakcie stwierdził, że lokal na parterze budynku jest już wykorzystywany. Stały stoły zastawione serwisem obiadowym, na bocznych bufetach ustawione były talerze z potrawami typu szwedzki stół, a kelnerka podawała talerze z potrawami. Tymczasem Robert Z. właściciel budynku nie otrzymał jeszcze pozwolenia na użytkowanie. Nadzór wymierzył mu więc karę.
Był stół szwedzki
Wcześnie nadzór ustalił, że lokal był użytkowany od trzech miesięcy jako dodatkowa sala konsumpcyjna w przypadku dużej liczby osób w restauracji. Po jakimś czasie kontroler ponownie zjawił się w lokalu. Okazało się, że nadal jest on użytkowany. W lokalu rozmieszczono stoliki zastawione talerzami i sztućcami, krzesła oraz stoły z tzw. szwedzkim stołem. Przy jednym ze stolików były osoby spożywające posiłek oraz obsługująca je kelnerka.
Robert Z. odwołał się do wojewódzkiego inspektora nadzoru budowlanego, ale nic nie wskórał. Wówczas wystąpił ze skargą do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Szczecinie. WSA uchylił postanowienia nadzoru budowlanego obu instancji. Wskazał, że zebrany materiał dowodowy nie pozostawia cienia...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta