Czarną raczono się w czasie postu
historia | W Polsce kawa znana jest od ponad 300 lat, na świecie od ponad tysiąca. Ojczyzną kawy jest Etiopia. Uprawia się tam przede wszystkim arabikę.
Według legend drzewo kawowca odkrył pasterz, który wypasał kozy. Zauważył on, że niektóre zwierzęta są bardzo pobudzone i dokładnie je obserwował. Okazało się, że najbardziej ożywione kozy obgryzały owoce kawowca. Pasterz zebrał ziarna i zaniósł do klasztoru, gdzie mnisi zaczęli je obrabiać. Szybko okazało się, że napój pozwala im trwać na długich, nocnych modlitwach. Z czasem Arabowie zawieźli kawę do Jemenu i stamtąd rozpoczęła wędrówkę po świecie. Do Polski dotarła w XVII wieku z południa, od panujących nad Mołdawią Turków. Większą popularność zyskała dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku.
Najpierw moda na jej spożycie przywędrowała do Gdańska, gdzie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta