Kawa nie lubi wrzątku
trendy | Triki na zaparzenie doskonałej kawy i przepisy zdradza Piotr Jeżewski, barista
By zaparzyć dobrą zalewajkę, należy zmielić kawę tak, by cząsteczki były trochę mniejsze niż cząsteczki białego cukru. Ważne są też proporcje - ok. 6 g kawy na każde 100 ml wody. Należy pamiętać, że kawa nie lubi wrzątku, zatem po zagotowaniu wody odczekajmy 30 sekund i dopiero zalejmy porcję kawy, starając się przykryć równomiernie całą jej powierzchnię. Po 4 minutach od zalania należy dokładnie zamieszać, aż wszystkie fusy opadną na dno. Dodatkowo można oczyścić łyżeczką powierzchnię z pianki,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta