Rześka, owocowa nuta pochodzi z Afryki
rozmowa | Piotr Jeżewski, szef kontroli jakości i palacz kawy w palarni specialty Coffee Republic, ekspert w Coffeedesk, konsultant i trener baristów.
Jak wygląda rynek kawy w Polsce?
Piotr Jeżewski: Od kilku lat ten rynek zauważalnie rośnie w siłę. Zwiększa się świadomość konsumencka. Coraz więcej osób chodzi do kawiarni, by napić się dobrej kawy. Niestety, w Polsce kawa najwyższej możliwej jakości, czyli specialty, to 1 proc. całego polskiego rynku kawowego. Dla porównania, w niektórych krajach zachodnich, w zależności od przyjętej metodologii szacunków, na rynku jest od 10 do 15 proc. najlepszych ziaren. Z kolei w USA już średnio co trzecia kawiarnia serwuje napoje najwyższej jakości.
Czy Polacy znają się na kawie?
PRL przyzwyczaił rzesze Polaków do parszywej, palonej na węgiel kawy. Gorzka, o zapachu płynnego asfaltu, wymagająca natychmiastowej interwencji mleka i cukru. Ten element historii jeszcze gdzieniegdzie funkcjonuje, jednak zapewne wygaśnie w ciągu następnych pokoleń. Pojawia się coraz więcej materiałów edukacyjnych, książek, festiwali kawy, warsztatów i pokazów na targach gastronomicznych, podczas których ludzie uczą się i smakują kawę. Z pewnością młodzi Polacy zaczynają znać się na kawie i próbują...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta