Olmekowie pili czekoladę na ciepło, a Majowie na zimno
Rozmowa z Joanną Szulc z Muzeum Czekolady w Poznaniu
Rzeczpospolita: Wywrócona cysterna z płynną czekoladą spowodowała w środę spore utrudnienia na autostradzie A2 między Poznaniem a Warszawą. Co tak właściwie wylało się na drogę?
Joanna Szulc: Niektórzy mówią, że rozlało się brązowe złoto, bo najpewniej była to już gotowa czekolada, czyli taka z miazgą kakaową, tłuszczem i cukrem. A ponieważ rozlana substancja była ciemna, to podejrzewam, że była to pewnie czekolada deserowa, która dalej miała się przekształcić już w gotowe produkty, np. w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta