Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mielony prosto z bioreaktora

24 maja 2018 | Nauka | Krzysztof Kowalski
Na razie daleko jeszcze do wyhodowania smakowitego sztucznego befsztyka, pieczeni, zrazów.
źródło: Shutterstock
Na razie daleko jeszcze do wyhodowania smakowitego sztucznego befsztyka, pieczeni, zrazów.

Wkrótce można będzie jadać befsztyki ze sztucznego mięsa – zapowiadają naukowcy.

Jeżeli nawet nie za kilka lat, to na pewno już w tym stuleciu słowo „ubój" przejdzie do historii języka. Mięso nie będzie pochodziło z rzeźni, tylko z bioreaktorów. Wołowina, drób, wieprzowina będą produkowane w fabrykach.

Tak zapowiadał w 2012 roku prof. Mark Post z holenderskiego uniwersytetu w Maastricht, podczas kongresu zorganizowanego w Vancouver przez Amerykańskie Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Nauki. Prof. Post wystąpił z wykładem na ten temat także w warszawskim Centrum Nauki Kopernik.

Wyścig do kotleta

W 2000 roku naukowcy z Touro College w Nowym Jorku ogłosili, że uzyskali mięso karpia z komórek pobranych od ryby. Od tamtej pory zgłoszono wiele patentów z tej dziedziny, ale żaden nie znalazł praktycznego zastosowania.

Najbardziej zaawansowani w wyścigu do sztucznego kotleta byli uczeni z uniwersytetów w Eindhoven i Maastricht. O ich postępach informowało brytyjskie czasopismo „Trends in Food Science and Technology". Ich prace zmierzały do uzyskiwania mięsa w bioreaktorach, w których będzie ono rosło ze zwierzęcych komórek...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11059

Wydanie: 11059

Spis treści

Monitor wolniej przedsiębiorczości

Zamów abonament