Style warzone z tradycją
Piwo to napój znany i warzony od tysiącleci. Z miłości do niego słynął ponoć król Bolesław Chrobry. Według legend polskim piwem częstował on cesarza Ottona III podczas zjazdu gnieźnieńskiego. Warto też wiedzieć, że Polska i Czechy od dawna słyną z uprawy chmielu.
Świat się zmienił, a piwo wciąż cieszy swoim smakiem. Dzięki dużym browarom oraz mniejszym rzemieślnikom można dziś delektować się interesującymi stylami.
Piwna rewolucja trwa
Można śmiało mówić o piwnej rewolucji. Gdy w Stanach Zjednoczonych pod koniec lat 70. ubiegłego wieku zniesiono zakaz warzenia piwa w domu, na rynku zaczęły pojawiać się niewielkie browary rzemieślnicze, w których pełni pasji piwowarzy pracowali nad nowymi recepturami. Rzemieślnicze piwa szybko zyskały popularność, a piwna rewolucja przeniosła się także na inne rynki, w tym polski.
W ostatniej dekadzie polscy konsumenci z coraz większą otwartością i zainteresowaniem zaczęli sięgać po piwne nowości, odważnie poszukując różnych smaków i aromatów. - W Żywcu wychodzimy z założenia, że dobrze jest mieć wybór, dlatego nieustannie pracujemy nad nowościami, które zaspokoją...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta