Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Style warzone z tradycją

30 maja 2018 | Dodatki Jednodniowe
źródło: materiały prasowe

Piwo to napój znany i warzony od tysiącleci. Z miłości do niego słynął ponoć król Bolesław Chrobry. Według legend polskim piwem częstował on cesarza Ottona III podczas zjazdu gnieźnieńskiego. Warto też wiedzieć, że Polska i Czechy od dawna słyną z uprawy chmielu.

 

Świat się zmienił, a piwo wciąż cieszy swoim smakiem. Dzięki dużym browarom oraz mniejszym rzemieślnikom można dziś delektować się interesującymi stylami.

Piwna rewolucja trwa

Można śmiało mówić o piwnej rewolucji. Gdy w Stanach Zjednoczonych pod koniec lat 70. ubiegłego wieku zniesiono zakaz warzenia piwa w domu, na rynku zaczęły pojawiać się niewielkie browary rzemieślnicze, w których pełni pasji piwowarzy pracowali nad nowymi recepturami. Rzemieślnicze piwa szybko zyskały popularność, a piwna rewolucja przeniosła się także na inne rynki, w tym polski.

W ostatniej dekadzie polscy konsumenci z coraz większą otwartością i zainteresowaniem zaczęli sięgać po piwne nowości, odważnie poszukując różnych smaków i aromatów. - W Żywcu wychodzimy z założenia, że dobrze jest mieć wybór, dlatego nieustannie pracujemy nad nowościami, które zaspokoją...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11064

Wydanie: 11064

Spis treści
Zamów abonament