Najważniejsza jest różnorodność
Co dziesiąte piwo warzone w Europie jest wytwarzane w Polsce. W 2016 r. europejscy browarnicy uwarzyli 400 mln hektolitrów piwa (o 4 mln ha więcej niż rok wcześniej), najwięcej Niemcy i Wielka Brytania, a zaraz za nimi – Polska – takie dane płyną z raportu „Beer statistics", publikowanego przez międzynarodową organizację, skupiającą największe organizacje piwowarskie The Brewers of Europe.
W 2016 r. rodzime browary uwarzyły 41,3 mln hl chmielowego trunku, zajmując pod względem produkcji 3. miejsce w Europie. Więcej piwa na rynek dostarczyły Niemcy (94,9 mln hl) i Wielka Brytania (43,7 mln hl). Jeśli chodzi o konsumpcję, ogółem (37,9 mln hl), jak i per capita (98 l), Polska zajmuje czwarte miejsce wśród krajów Wspólnoty. Najwięcej piją Niemcy (85,5 mln hl), Brytyjczycy (43,7 mln hl) oraz Hiszpanie (38,6 mln hl). W zestawieniu per capita ustępujemy miejsca Czechom (143 l), Niemcom (104 l) oraz Austriakom (103 l).
Lubią polskie piwo
Uwzględniając...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta