Piwoszom zależy na różnorodności
rozmowa | Małgorzata Lubelska, dyrektor marketingu, członek zarządu Grupy Żywiec.
Czy piwo dzisiaj smakuje inaczej niż kiedyś?
Małgorzata Lubelska: Funkcjonuje opinia, że jedzenie produkowane dawniej miało lepszy smak niż to współczesne. Ale w przypadku podstaw piwowarstwa, bazowe składniki nie zmieniły się od tysiącleci. To wciąż woda, słód i chmiel. To jeden z przykładów niewielu produktów spożywczych, w produkcji których stosuje się te same składniki co przed laty. Dobra ich jakość gwarantuje dobry produkt.
Czy Polacy są otwarci na innowacje, czy raczej wolimy klasyki?
Chociaż nadal najpopularniejszym stylem piwnym jest klasyczne jasne pełne czyli lager, polscy konsumenci lubią nowości. Rośnie zainteresowanie piwami specjalnymi, miksami piwnymi oraz smakowymi. Rośnie także potencjał piw bezalkoholowych. W segmencie piwnych specjalności dużą popularnością cieszą się mocno chmielone ipy i apy, piwa pszeniczne oraz ciemne portery. W trend poszukiwania przez konsumentów nowych smaków i różnorodności wpisały się również...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta