Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kraftowe browary stawiają na puby

14 sierpnia 2018 | Ekonomia
Ciepłe lato i piłkarskie mistrzostwa świata pozytywnie wpłynęły na rynek piwa
źródło: Rzeczpospolita
Ciepłe lato i piłkarskie mistrzostwa świata pozytywnie wpłynęły na rynek piwa

alkohole | Otwarcie pubu coraz częściej jest sposobem rzemieślniczych browarów na ucieczkę do przodu. W ostatnich latach piw i samych browarów przybywa lawinowo, klientów – znacznie wolniej. Aleksandra 
ptak-iglewska

We Wrocławiu przez długie lata działał jeden browar miejski, mieszczący się w zabytkowej, poniemieckiej piwnicy na rynku. Był tak widocznym wyjątkiem wśród wrocławskiej oferty gastronomicznej, że wrocławianie przyprowadzali do niego gości w formie atrakcji turystycznej. Wszystko zmieniła piwna rewolucja. Dziś Spiż nie jest już samotną wyspą. Miejsc prowadzonych przez małe lokalne browary przybywa w całej Polsce.

Mały browar, duże plany

Na mariensztackim rynku w Warszawie działa Craft Beer & Food browar pod nazwą, a jakże, Maryensztadt. Inne Beczki na razie warzą jeszcze piwo kontraktowo, ale mają już swój pub przy ul. Oleandrów w Warszawie. Od kilku lat w Krakowie prowadzi swój lokal żywiecka Pinta, która teraz zaczęła tworzyć sieć franczyzowych pubów – pierwszy lokal otworzy się niebawem we Wrocławiu, plany są jednak bardziej ambitne i...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11128

Wydanie: 11128

Spis treści

Monitor wolnej przedsiębiorczości

Zamów abonament