Kraftowe browary stawiają na puby
alkohole | Otwarcie pubu coraz częściej jest sposobem rzemieślniczych browarów na ucieczkę do przodu. W ostatnich latach piw i samych browarów przybywa lawinowo, klientów – znacznie wolniej. Aleksandra ptak-iglewska
We Wrocławiu przez długie lata działał jeden browar miejski, mieszczący się w zabytkowej, poniemieckiej piwnicy na rynku. Był tak widocznym wyjątkiem wśród wrocławskiej oferty gastronomicznej, że wrocławianie przyprowadzali do niego gości w formie atrakcji turystycznej. Wszystko zmieniła piwna rewolucja. Dziś Spiż nie jest już samotną wyspą. Miejsc prowadzonych przez małe lokalne browary przybywa w całej Polsce.
Mały browar, duże plany
Na mariensztackim rynku w Warszawie działa Craft Beer & Food browar pod nazwą, a jakże, Maryensztadt. Inne Beczki na razie warzą jeszcze piwo kontraktowo, ale mają już swój pub przy ul. Oleandrów w Warszawie. Od kilku lat w Krakowie prowadzi swój lokal żywiecka Pinta, która teraz zaczęła tworzyć sieć franczyzowych pubów – pierwszy lokal otworzy się niebawem we Wrocławiu, plany są jednak bardziej ambitne i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta