Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Krafty przy szklanym suficie

02 stycznia 2019 | Ekonomia
źródło: Rzeczpospolita

Rekordowe 2013 nowych piw wypuściły w 2018 r. polskie browary rzemieślnicze. Piwowarzy założyli aż 68 nowych browarów – to również rekord. Ale na dalszy rozwój potrzebują coraz więcej pieniędzy. Aleksandra Ptak-Iglewska

 

W 2018 roku nie tylko powstało najwięcej piw, ale też ruszyło najwięcej nowych browarów w historii piwnej rewolucji. Konkurencja na rynku pcha jednych wzwyż, zmuszając do inwestycji, a innych skłania do ograniczenia rozwoju i skupienia się na rynku lokalnym. Krafty coraz odważniej wchodzą też do sieci handlowych, co wywołuje w branży nieco kontrowersji.

Z rodziną i przyjaciółmi

Po słabym 2017 roku 2018 r. był najlepszy w historii polskiego kraftu. Jak co roku autorzy bloga Piwna Zwrotnica policzyli nowe zjawiska na rynku. Ruszyło aż 68 nowych browarów rzemieślniczych (rok wcześniej tylko 51). O stanie branży dobrze też świadczy, że ponad połowa, bo aż 35 z nowo powstałych miejsc, to browary stacjonarne, które wymagają wyższych inwestycji na starcie, ale warzą piwo u siebie, podczas gdy kontraktowe zlecają produkcję innym warzelniom.

– Drugi raz podjąłbym taką samą decyzję – mówi „Rzeczpospolitej" Daniel Ptak,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11244

Wydanie: 11244

Spis treści

Reklama

Zamów abonament