Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Żywność stanieje. W skupie, nie w sklepach

05 lipca 2019 | Ekonomia | Aleksandra Ptak-Iglewska
źródło: Rzeczpospolita

Eksperci przewidują, że surowce rolne mogą mocno tanieć. Niestety, droga praca, energia, 
paliwa i nowe podatki uniemożliwią spadki mocno wywindowanych cen żywności w sklepach.

 

Inflacja ostatnio przyśpieszyła, podwyżki dotknęły mocno żywność. Tymczasem z banków płyną uspokajające sygnały, że ceny surowców rolnych w skupie, czyli pszenicy, kukurydzy, mleka, a nawet wołowiny, będą w ciągu nadchodzących trzech miesięcy spadać. Czy to mogłoby przełożyć się na ceny żywności na półkach sklepów? Eksperci kręcą głowami, wskazując na koszty: rosnące pensje, drogą energię, a nawet zapowiadany na wrzesień nowy podatek dla handlu.

Ceny wolniej w górę

Pozytywne dla rynku żywności informacje płyną z rankingu, w którym analitycy z BNP Paribas, Credit Agricole, ING Bank Śląski, Alior, Santander i PKO BP przewidują, jak zachowają się ceny surowców rolnych – zbóż, mięsa, cukru, mleka. I tak, choć ostatnio przyzwyczailiśmy się do drożyzny, a żywność w czerwcu skoczyła o 5,6 proc. w relacji rocznej, to analitycy przewidują, że surowce będą tanieć.

– Biorąc pod uwagę przewidywany wzrost zbiorów zbóż na świecie oraz w Polsce, oczekujemy, że w czasie tegorocznych żniw ceny skupu ziarna będą niższe niż przed rokiem –...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11398

Wydanie: 11398

Spis treści
Zamów abonament