Żywność stanieje. W skupie, nie w sklepach
Eksperci przewidują, że surowce rolne mogą mocno tanieć. Niestety, droga praca, energia, paliwa i nowe podatki uniemożliwią spadki mocno wywindowanych cen żywności w sklepach.
Inflacja ostatnio przyśpieszyła, podwyżki dotknęły mocno żywność. Tymczasem z banków płyną uspokajające sygnały, że ceny surowców rolnych w skupie, czyli pszenicy, kukurydzy, mleka, a nawet wołowiny, będą w ciągu nadchodzących trzech miesięcy spadać. Czy to mogłoby przełożyć się na ceny żywności na półkach sklepów? Eksperci kręcą głowami, wskazując na koszty: rosnące pensje, drogą energię, a nawet zapowiadany na wrzesień nowy podatek dla handlu.
Ceny wolniej w górę
Pozytywne dla rynku żywności informacje płyną z rankingu, w którym analitycy z BNP Paribas, Credit Agricole, ING Bank Śląski, Alior, Santander i PKO BP przewidują, jak zachowają się ceny surowców rolnych – zbóż, mięsa, cukru, mleka. I tak, choć ostatnio przyzwyczailiśmy się do drożyzny, a żywność w czerwcu skoczyła o 5,6 proc. w relacji rocznej, to analitycy przewidują, że surowce będą tanieć.
– Biorąc pod uwagę przewidywany wzrost zbiorów zbóż na świecie oraz w Polsce, oczekujemy, że w czasie tegorocznych żniw ceny skupu ziarna będą niższe niż przed rokiem –...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta