Ogródki pełne, nie zawsze legalnie
Goście nie zawsze przestrzegają wytycznych sanepidu, a restauratorzy są bezradni. Nie chcą stracić klientów. RENATA KRUPA-DĄBROWSKA
Czy czterej panowie pijący piwo w ogródku restauracyjnym to rodzina? Ani kelner, ani właściciel restauracji nie sprawdzi, bo nie ma do tego prawa. Policja też nie kontroluje stopnia pokrewieństwa gości kawiarni czy baru.
To niejedyna wytyczna sanepidu, którą trudno zrealizować w praktyce. Odmrażanie restauracji nie jest proste. A odpowiedzialność ogromna.
Rodzina czy kumple
Od 18 maja lokale gastronomiczne mogą przyjmować gości. Pod warunkiem jednak, że stosują się do wytycznych sanepidu. A te przewidują np., że między gośćmi powinna być bezpieczna odległość, także w ogródkach. Między blatami stolików powinno być co najmniej 2 lub...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta