Dania z niczego
Firmy logistyczne walczą z marnotrawstwem żywności. Dzięki sprawnym przewozom najbiedniejsi otrzymują miliony darmowych posiłków rocznie.
W Europie do największego marnotrawstwa żywności dochodzi u konsumentów. W produkcji, przetwórstwie i transporcie łącznie marnuje się mniej żywności niż w polskich gospodarstwach domowych.
Żywność dla potrzebujących
Z badań Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy przeprowadzonych w 2017 i 2018 roku w jednostkach zajmujących się transportem i magazynowaniem zarówno surowców, jak i produktów spożywczych, wynika, że straty stanowią średnio zaledwie 0,019 proc. transportowanej żywności, natomiast w trakcie magazynowania w centrum logistycznym – 0,18 proc. Tymczasem poniżej granicy ubóstwa żyje w Polsce ponad 4,1 mln osób, a w ubóstwie skrajnym 1,6 mln osób. – Jesteśmy zdeterminowani, by wyeliminować ubóstwo i głód oraz wspierać odpowiedzialną konsumpcję i produkcję. Aby zrealizować ten cel, podjęliśmy współpracę z Polską Federacją Banków Żywności. Do współpracy zaangażowaliśmy wszystkie spółki w Polsce, ponieważ produkty, które przewozimy dla Banków Żywności, wymagają różnych warunków w transporcie – wyjaśnia Jakub Krzewina, CSR manager z Grupy Raben.
Od 2015...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta