Podcięte skrzydła gniazdowników
Anita Błaszczak Masowe bankructwa restauracji to problem nie tylko dla branży gastronomicznej, ale też dla innych sektorów oraz dla nas jako konsumentów.
Znajomy milenials nie może odżałować, że w tym roku, po raz pierwszy od kilku lat, nie mógł zaprosić ukochanej na walentynkową kolację do ich ulubionej knajpki. Nie mógł nawet zamówić kolacji na wynos, bo po Nowym Roku właściciel zawiesił działalność. Znajomy liczy, że po odmrożeniu gastronomii „jego" knajpka też wróci do życia, ale nie jest to wcale pewne, biorąc pod uwagę cytowane dzisiaj w „Rz" prognozy dotyczące upadku co piątej restauracji. Według nich fala bankructw sprawi, że pracę straci ok. 250 tys. ludzi spośród miliona pracowników branży. Co prawda według GUS na koniec zeszłego roku hotele i restauracje zatrudniały 150 tys....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta