Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Podcięte skrzydła gniazdowników

18 lutego 2021 | Komentarze

Anita Błaszczak Masowe bankructwa restauracji to problem nie tylko dla branży gastronomicznej, ale też dla innych sektorów oraz dla nas jako konsumentów.

Znajomy milenials nie może odżałować, że w tym roku, po raz pierwszy od kilku lat, nie mógł zaprosić ukochanej na walentynkową kolację do ich ulubionej knajpki. Nie mógł nawet zamówić kolacji na wynos, bo po Nowym Roku właściciel zawiesił działalność. Znajomy liczy, że po odmrożeniu gastronomii „jego" knajpka też wróci do życia, ale nie jest to wcale pewne, biorąc pod uwagę cytowane dzisiaj w „Rz" prognozy dotyczące upadku co piątej restauracji. Według nich fala bankructw sprawi, że pracę straci ok. 250 tys. ludzi spośród miliona pracowników branży. Co prawda według GUS na koniec zeszłego roku hotele i restauracje zatrudniały 150 tys....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11891

Wydanie: 11891

Spis treści

Nieprzypisane

Zamów abonament