Biozwrot w rolnictwie. Co dalej?
Unijne propozycje oznaczają radykalne zmiany na polach. Niosą one ze sobą wiele korzyści dla planety i ludzi. Jednak eksperci stawiają znaki zapytania dotyczące możliwości dalszego wytwarzania niektórych produktów w nowych warunkach.
W obszarze unijnego Zielonego Ładu dotyczącym rolnictwa Komisja Europejska określiła dwie kluczowe strategie: bioróżnorodności oraz „od pola do stołu", która ma sprzyjać bardziej zrównoważonemu łańcuchowi żywnościowemu. Strategia zakłada, że do 2030 r. o 50 proc. zmniejszy się użycie „bardziej niebezpiecznych" pestycydów w uprawach oraz antybiotyków w hodowli zwierząt, a stosowanie nawozów o co najmniej 20 proc. Ważnym elementem planów jest też rolnictwo ekologiczne. Do 2030 r. 25 proc. pól ma zostać przeznaczone pod uprawy ekologiczne. A 10 proc. ziemi miałoby zostać wyłączone z produkcji rolnej na rzecz ochrony krajobrazu.
– Przywrócenie przyrody do zdrowego stanu jest bardzo ważne dla naszego dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego. Przyroda jest naszym sprzymierzeńcem w walce ze zmianą klimatu i epidemiami. Jest to również element...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta