Zrównoważona produkcja to szansa na rozwój
Wyzwania związane z ochroną klimatu powodują konieczność zmiany podejścia do produkcji żywności.
Rolnictwo zajmuje bardzo istotne miejsce w Europejskim Zielonym Ładzie (EZŁ) zaproponowanym przez Komisję Europejską (KE). Plan kluczowych zmian określają strategia „od pola do stołu", która ma być sposobem na bardziej zrównoważony łańcuch żywnościowy, oraz strategia różnorodności biologicznej. Zmiany, które czekają unijne, a przede wszystkim polskie rolnictwo, znalazły się w centrum uwagi ekspertów podczas debaty „Droga od pola do stołu przez sieci wartości" na XXX Forum Ekonomicznym w Karpaczu. Paneliści zgodnie wskazywali, że właściwie zaplanowana i przeprowadzona transformacja jest szansą rozwojową dla polskiego rolnictwa.
Jednym z założeń strategii „od pola do stołu" jest redukcja o 50 proc. do 2030 r. zużycia pestycydów w uprawach oraz antybiotyków w hodowli zwierząt....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta