Tanio już było. Czeka nas fala podwyżek cen żywności
Decyzja o obniżeniu VAT na żywność była czasowa, natomiast czy w tych warunkach zostanie przedłużona, pytanie jest nadal otwarte, mówi Krzysztof Pawiński, prezes Maspex. Nie widzi czynników, które mogłyby łagodzić wzrost cen.
Jak radzi sobie rynek spożywczy w obliczu wojny na Ukrainie? Polska nie jest może bezpośrednio zagrożona i nie importuje dużo żywności ze Wschodu, ale sama wojna jest wstrząsem dla całego regionu. Jak rynek zareagował na ten kryzys, na rosnące ceny surowców, zachwiane łańcuchy dostaw?
Mamy do czynienia ze wzmocnieniem pewnych wcześniej występujących trendów. Impuls inflacyjny, który towarzyszy nam już dłużej niż wydarzenia na Ukrainie – ewidentnie przyspieszył. Mamy do czynienia z inflacją popytową jak i podażową, z wyzwaniami dotyczącymi dostępności niektórych surowców. Na rynku polskim mamy dużo powyżej miliona nowych konsumentów, to wolumetrycznie wpływa na sprzedaż. Widzimy też wzrost eksportu i zainteresowania polskimi produktami. To wszystko wpływa na to, że tanio już było, musimy się liczyć z nowymi punktami cenowymi, i z tym, że bardziej będziemy zwracać uwagę na dostępność produktów niż ich atrakcyjne ceny. To pierwsze wyczuwalne zmiany na rynku artykułów spożywczych.
Czy przewidujecie Państwo, jak długo ten wzrost żywności się utrzyma? Coraz więcej wskaźników mówi o tym, że czeka nas kolejny wstrząs i skok cen żywności, zwłaszcza mięsa i produktów zbożowych.
Z prognozami jest tak, że wypowiedzi ekspertów pokazują na pełny wybór, 360 stopni możliwości. Analizy wstecz zawsze są...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta