Pokochaliśmy pstrąga. Kupujemy i jemy go coraz więcej
Rośnie produkcja i sprzedaż pstrąga w Polsce. Jesteśmy jednym z najbardziej znaczących producentów pstrągów słodkowodnych w Europie i na świecie.
Wstępne dane za 2021 r. przedstawione przez Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych wskazują na wzrost sprzedaży tej ryby w Polsce o 700 ton względem roku poprzedniego. – 5-proc. wzrost w okresie pandemii Covid-19 to bardzo dobra informacja, bo pokazuje, że wybieramy rybę sprawdzoną – ocenia Stowarzyszenie.
Organizacja przekonuje, że akwakultura, czyli po prostu hodowla ryb, to sektor, który coraz prężniej rozwija się w krajach Unii Europejskiej. W ostatnich latach produkcja wzrosła tu o 24 proc. i w 2018 r. (to najświeższe dane) osiągnęła 1,2 mln ton wielkości sprzedaży oraz 4,1 mld euro obrotów. Można oceniać, że od tego czasu jeszcze poszła w górę. W Polsce produkcja pstrąga waha się od 15 tys. do 18 tys. ton rocznie, przy czym na przestrzeni ostatnich pięciu lat wzrosła o ponad 40 proc. Wedle...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta