Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Żywność na świecie tanieje

08 sierpnia 2022 | Ekonomia i rynek | Piotr Skwirowski
źródło: Rzeczpospolita

Tak dobrych wiadomości nie było od dawna. Zanurkowały zwłaszcza ceny zbóż i olejów roślinnych.

To, co dzieje się na światowych rynkach żywności, śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Po wybuchu wojny w Ukrainie, w marcu, wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności sięgnął 159,7 pkt. Wykonał gigantyczny skok aż o ponad 18 pkt, czyli o blisko 13 proc., w porównaniu z również rekordowym lutym. Znalazł się tym samym na najwyższym poziomie w historii notowań, czyli od 1990 r. Kwiecień, maj i czerwiec dość zaskakująco przyniosły lekkie spadki.

Spadło, ale jest wysoko

W piątek FAO podała odczyt indeksu za lipiec. I tu spadek jest już poważny – indeks cen żywności zjechał do 140,9 pkt. W porównaniu z czerwcem jest niżej o 13,3 pkt, czyli o 8,6 proc. Lipcowy spadek był przy tym najsilniejszym miesięcznym spadkiem wartości indeksu od października 2008 r. Mimo to indeks światowych cen żywności nadal jest o 16,4 pkt, czyli 13,1 proc.,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12338

Wydanie: 12338

Spis treści

Reklama

Zamów abonament