Warzywa drogie jak nigdy
O tej porze roku Europa jest uzależniona od dostaw z Hiszpanii i Maroka. A tam atak zimy zniszczył uprawy. W efekcie pomidory kosztują w Polsce nawet 35 zł za kg. W brytyjskich sklepach w ogóle ich zabrakło.
W rynek warzyw uderzyły problemy z trzech stron: zmiany klimatyczne, kryzys energetyczny i wysoki kurs euro. To wszystko przyniosło rekordowo drogie warzywa. Drożej już raczej nie będzie, choć czy i kiedy będzie taniej – tego nikt pod nazwiskiem nie chce powiedzieć. Dodatkowo, oprócz pomidorów i papryki czterokrotnie zdrożała polska cebula. Padła ofiarą własnego sukcesu, bo plony w Europie się nie udały, więc do polskich producentów dzwoni cały świat.
Szokujące ceny i puste półki
W polskich sklepach i na bazarach pomidory są drogie, czasem nawet absurdalnie drogie. W hurcie papryka czerwona kosztowała pod koniec lutego po 21 zł za kg, pomidory po 15 zł, a ich ceny z tygodnia na tydzień skoczyły odpowiednio o 3 i nawet 9 proc. To są jednak ceny, po których hurtownie kupują od bezpośrednich importerów, a kolejni pośrednicy dokładają swoje marże. W środę na bazarze pod Warszawą pomidory można było okazyjnie kupić po 30 zł.
Jak wyjaśnia Maciej Kmera, rzecznik prasowy Giełdy Bronisze, jednego z głównych rynków hurtowych warzyw i owoców w Polsce, wysokie ceny to efekt niskiej podaży. – Papryki jest mało, stąd wysoka cena. A jest jej mało, bo w Hiszpanii zapanowała niespotykana zima, nocne przymrozki, chłodne dni,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta