Opracowywanie karty dań nie jest działaniem B+R
Działalność badawczo-rozwojowa musi mieć charakter twórczy i być nastawiona na tworzenie nowych i oryginalnych rozwiązań, często o charakterze unikatowym, które nie mają odtwórczego charakteru. Przygotowanie nowego oraz specjalnego menu stanowią przejaw typowej, standardowej działalności gospodarczej spółki, która prowadzi działalność gastronomiczną.
Tak orzekł Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie w wyroku z 4 maja 2023 r. (I SA/Kr 282/23).
Spółka prowadząca restaurację hotelową cyklicznie wymienia kartę dań oraz tworzy specjalną kartę dań na różne okazje. W tym celu wykonuje prace polegające na opracowaniu nowych receptur dań. W związku z tym zwróciła się do dyrektora KIS z pytaniem, czy czynności związane z przygotowywaniem nowych receptur dań stanowią działalność badawczo-rozwojową w rozumieniu art. 4a pkt 26 i pkt 28 ustawy o CIT i będzie mogła z tego tytułu odliczyć od podstawy opodatkowania koszty kwalifikowane zgodnie z art. 18d ust. 1 ustawy o CIT. Zdaniem spółki czynności związane z przygotowaniem nowych receptur dań przez personel, który wykorzystuje swoją wiedzę kulinarną do tworzenia nowych dań, świadczą o twórczym charakterze, ponieważ powstają w ten sposób nowe, unikatowe dania. Dodatkowo podatnik wskazał, że prace są wykonywane w sposób systematyczny i mają na celu zwiększenie zasobu wiedzy, aby wykorzystać go do tworzenia nowych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta