Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kulinarne fantazje z odrobiną rozsądku

24 grudnia 1997 | Gazeta | ZW

ODŻYWIANIE

Po świętach najwięcej osób się leczy z powodu niestrawności

Kulinarne fantazje z odrobiną rozsądku

ZBIGNIEW WOJTASIńSKI

Od czasu do czasu trzeba zadziwić żołądek, mawiał Marcel Proust. Święta Bożego Narodzenia są wyjątkową okazją: wiele osób przez kilka dni zjada i wypija więcej niż w ciągu kilku tygodni. O tej porze roku najwięcej osób rezygnuje z diety odchudzającej, cierpi na dolegliwości przewodu pokarmowego, a potem się leczy z powodu "niestrawności".

Najczęstszymi objawami są bóle brzucha, zaparcia stolca lub biegunki, a także zatrucia, wzdęcia oraz odbijania i nadmierne oddawanie gazów. Na szczęście, żeby tego uniknąć, nie trzeba wcale odmawiać sobie kulinarnych fantazji. Powodem dolegliwości w okresie świąt są najczęściej błędy w "dietetycznej" sztuce przygotowywania potraw: jemy za dużo potraw tłustych, a za mało warzyw i owoców. Sałatki często pływają w majonezie, do posiłków zbyt mało pijemy wody mineralnej, a zamiast wina poprawiającego trawienie na stole dyżuruje wyłącznie wódka.

O jeden banan za dużo

Przypomnijmy: najwięcej tłuszczu jest w mięsie. Najmniej zawiera go mięso królika, kaczki i kurczaków. Lepsza jest też chuda wołowina niż ociekający tłuszczem stek. Dużo tłuszczu zawierają też ryby,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1264

Spis treści

Styl życia

Sport

Media, Internet

Zamów abonament