Cukier puder na francuskim zimowym ciasteczku
CHAMONIX
Mont Blanc
Cukier puder na francuskim zimowym ciasteczku
IWONA TAIDA DROZD
Chamonix Mont Blanc zasłużenie cieszy się opinią jednego z najlepszych ośrodków narciarskich nie tylko w Alpach, ale i na świecie. W raportach na temat narciarstwa nieodmiennie wymieniane jest w ścisłej czołówce, razem z Lech am Arlberg, St. Anton, St. Moritz, Zermatt, Garmish-Partenkirchen, Cortina d'Ampezzo czy Davos.
Ponadto jednocześnie jest jednym z najsłynniejszych i najelegantszych zimowych resortów o całkowicie niepowtarzalnym uroku. Decyduje o nim zpewnością już samo usytuowanie doliny Chamonix, u stóp najwyższego szczytu Europy -- majestatycznego Mont Blanc.
Jazdę na nartach w bezpośrednim sąsiedztwie zaokrąglonego czterotysięcznika, otoczonego innymi, bardziej drapieżnymi, przynajmniej z wyglądu, wierzchołkami całego masywu, Francuzi, znani ze swoich subtelnych gustów kulinarnych, określili mianem "cukru pudru na ciasteczku". I trudno odmówić im racji. Uprawianie narciarstwa w dolinie Chamonix, wtak unikalnym naturalnym otoczeniu, jest doświadczeniem istotnie przepysznym, przyjemnością nad przyjemnościami.
Pierwszy narciarski szlak pojawił się w Chamonix Mont Blanc ponad 100 lat temu, w 1893 roku. Od tego czasu wytycza się stale nowe i unowocześnia już istniejące trasy,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta