Zielona energia kwitnie na wsiach
Rolnictwo zmienia swoje podejście do energetyki dzięki dofinansowaniu, wysokim rachunkom oraz... wymaganiom klientów dotyczącym żywności.
Transformacja energetyczna dzieje się na wsiach, napędzana nie tylko cenami energii, ale też wymaganiami odbiorców żywności. Efekty widać choćby po rejestrze biogazowni prowadzonym przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej (NFOŚiGW) czy też po liczbie wniosków o dofinansowania z kolejnych programów dotujących transformację, które niemal dwukrotnie przekroczyły dostępny budżet.
– Na wsiach inne potrzeby pod kątem transformacji energetycznej mają sami mieszkańcy, inne potrzeby mają rolnicy i wreszcie – przemysł spożywczy, który nie tylko szuka sposobów na to, aby obniżać rachunki, ale potrzebuje też rozwiązań dotyczących zazielenienia swojej produkcji, żeby wpisać się w politykę redukcji emisji w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta